Siirry sisältöön

Tytötkin pelaavat Myrskyn sankareita

03/08/2012

Monet ovat kysyneet minulta, sopiiko Myrskyn sankarit myös tytöille. Helppo vastaus on tietysti, että ei ole mitään tyttöjen ja poikien pelejä, kirjoja tai elokuvia vaan kaikki voivat pelata, lukea tai katsoa mitä tahansa. Ja vaikka näin onkin, on joissain tarinoissa enemmän positiivisia naisrooleja kuin toisissa.

Fantasian tunkkaisia perinteitä

Laura Koskisen ottama kuva Joensuun CityMarketin kirjaosastolta.

Esimerkiksi alkuperäisessä Tähtien sodassa käytännössä ainoa naisrooli on prinsessa Leia, joka vaikka onkin monipuolinen ja aktiivinen hahmo, sopii myös siihen ”pelastettavan prinsessan” arkkityyppiin.

Ensimmäisessä Narnia-kirjassa Velho ja Leijona on kohtaus, jossa Joulupukki tuo lapsille lahjoja. Peter saa miekan ja kilven, Lucy tikarin ja parannusjuomaa ja Susan avunpyyntötorven ja jousen. Peteriä käsketään käyttämään miekkaa urhoollisesti vihollisiaan vastaan, mutta tyttöjä Joulupukki kehottaa olemaan käyttämättä aseitaan, koska olisi aivan erityisen kamalaa, jos naiset joutuisivat taistelemaan.

Harry Potterissa on paljon monipuolisia ja kiinnostavia naishahmoja korkeissa asemissa, mutta en heti keksi montaa, joka ei olisi vielä korkeammassa asemassa olevan mieshahmon apuri. (Esimerkiksi McGonagall on Dumbledoren apuri, Bellatrix LeStrange Voldemortin apuri ja niin edelleen.) Vain sammakkomaiseksi kuvattu kutoskirjan fasistinen naisrehtori on itsenäinen, mutta ei nyt ehkä mikään roolimalli kuitenkaan.

Ja vaikka tiedän paljon tyttöjä ja naisia, jotka tykkäävät Tähtien sodasta, Harry Potterista ja Narniasta, eivät ne siis mitään positiivisten roolimallien aarreaittoja ole. (Harry Potter on näistä ehkä eniten harmaalla alueella, koska siinä kuitenkin on paljon fiksuja ja aktiivisia naishahmoja.) Tolkienin kirjoissa taas naisia on niin vähän, että oikein ihmetyttää, miten Keski-Maassa suvunjatkaminen tapahtuu. (Ja koettakaapa laskea, montako homohahmoa noissa kirjoissa on.)

Kysymys on siis varsin perusteltu. Eikä sitä varmaan vähennä placeholder-kuvana käyttämäni kuva Conanista ja susista. (Olen parhaillaan leikkaamassa sen tilalle videota.)

Myrskyn sankarittaret

Myrskyn sankareiden Sauhumetsä on kapinallisryhmineen, kreivittärineen, sotilaineen, metsähoveineen ja muine olentoineen varsin tarkkaan kuvailtu. Sen vuoksi pelissä on myös paljon sivuhahmoja, joiden suhteen voin pitää huolta siitä, että mukana on sekä naisia että miehiä.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tarinan ”Prinssi Juhana” (herttuatar Doria Pelorina) ja ”Robin Hood” (Thelga) ovat naisia, ”Nottinghamin sheriffi” (ritari Julius Pelorian) ja Pikku John (Odirik) ovat miehiä. Koetan pitää tarinassa saman jaon muutenkin.

Tietenkin pelaajat pelaavat sellaisia hahmoja kuin haluavat, mutta pidän huolta, että paketissa olevat valmishahmot innostavat myös tyttöpelaajia.

Siinä vaiheessa, kun projektin rahoitus varmistuu, ja voin varsinaisesti alkaa tilata kuvitusta, pidämme huolta siitä, että naishahmot ovat hyvin edustettuina ja että heitä ei esitetä missään bikinipanssareissa.

Edellinen roolipelini Tähti käsitteli nimenomaan teini-ikäisiä muusikkotyttöjä ja sitä edeltävässä Star Wreck Roleplaying Gamessa koetin pitää huolta siitä, että kuvituksessa eri planeettojen asukkaista ei aina käytettäisi esimerkkinä miestä: vulgaari, plingoni ja torrionilainen olivat naisia, korgi, ferretti ja lardassialainen miehiä.

Vaikka olenkin mielestäni melko tiedostava näiden asioiden suhteen, on erittäin hyvä, että fiksut ihmiset pitävät tätä aihetta valokeilassa. Helposti niitä ”genreklassikoiksi” mieltämiään asioita tulee laittaneeksi mukaan ihan siksi, että ne on siistejä. Esimerkki tällaisesta on prinsessan pelastaminen, joka aivan yhtä hyvin voi olla prinssin pelastaminen tai haltian pelastaminen.

Olen siis erittäin tyytyväinen, että aktiiviset naiset (ja miehet) estävät minua lipsumasta tässä asiassa! Yhdessä teemme tästä mahtavan pelin kaikille pelaajille.

2 kommenttia leave one →
  1. 11/01/2013 11:38

    Se on Bellatrix Lestrange eika Bellatrix LeStrange

Trackbacks

  1. Myrskyn sankarit vauhdissa! « Musta tuntuu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: