Siirry sisältöön

Suomen laki ja joukkorahoitus

28/08/2012

Hesari kirjoitti pari viikkoa sitten, miten joukkorahoitus on Suomessa lainsäädännön takia vaikeaa. Niin onkin, muttei mahdotonta.

Jotkut ovat kyselleet, miten lakiasiat on Myrskyn sankareissa hoidettu, joten tässä vähän muistiinpanojani keskustelusta erään arpajaishallinnon viranomaisen kanssa.

Jos pyydetään rahaa vastikkeetta, esimerkiksi hyväntekeväisyyteen, se vaatii rahankeräysluvan. Tällaisille projekteille niitä olisi vaikeaa saada, mutta esimerkiksi vaalirahaa kerätään tällä tavoin, samoin kuin kaikenlaisia sotaveteraanikeräyksiä sun muita. Itse lahjoitan kuukausittain rahaa Amnestylle ja Greenpeacelle.

Myrskyn sankareiden tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole vastikkeettomasta rahoittaja, koska jokainen rahaa antanut saa rahalleen vastinetta. Pienimmän summan antaneet saavat PDF:n, muut esimerkiksi painetun pelin, mainoksen tai teepaidan.

Ja tässä on Suomen lainsäädännössä oleva jännä outous. Ylimääräistä lahjoitusta ei saa pyytää, mutta sellaisen saa antaa ja ottaa vastaan. Minä en siis saa sanoa: ”Jos projekti on mielestänne kannatettava, voitte toki pistää vaikka viitosen hintaan lisää.” Mutta te voitte laittaa vaikka kympin siihen päälle, ja se on täysin ok.

Joukkorahoitus pitää siis luonnehtia ”eksaktein summin tapahtuvaksi ennakkomyynniksi”, jossa Myrskyn sankareissa juuri onkin kyse.

Verotuksellisesti ennakkomyynti on melko mutkatonta, sillä käytännössä alvit ja mahdolliset muut verot maksetaan vasta ostetuista peleistä, ei vielä tästä rahankeruusta.

Haastattelemani viranomainen kommentoi vielä näin: ”Jos vastikkeeton kerääminen tai kerjääminen sallittaisiin, niin se ei olisi minkään viranomaisen valvonnassa. Eli olisi ikään kuin lupa huijata. Se ei ole kenenkään etu, että ihmisten lahjoitustahtoa käytettäisiin väärin. Se johtaisi siihen, että kukaan ei lahjoittaisi enää mitään mihinkään tarkoitukseen.”

7 kommenttia leave one →
 1. Antti permalink
  28/08/2012 13:51

  Hoo! Olisi muuten mielenkiintoista kuulla lisää siitä, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon lakien ja verottajan suhteen jos hakee varoja indiegogon kautta ja erehtyy niitä vielä saamaan.

  Mitä verottaja tuumaa siihen, kun tilillä köllöttääkin yhtäkkiä rahaa enemmän kuin mitä vuotuisten tulojen pitikään olla? Keräyslupiako ei tarvitse, kun IGGkampanjat ovat täkäläisestä näkökulmasta ennakkomyyntiä?

  Mailia saa näiden asioiden tiimoilta heittää jos siltä tuntuu.

  Onnea vain matkaan ja menestystä!

 2. 28/08/2012 14:21

  Verottajahan ei sinänsä tiedä, mitä siellä tilillä on, mutta itse julkaisijan kannattaa yleensä olla joku firma tai yhdistys. (Mutta kumpi, siihen liittyy jotain ALV-kysymyksiä, joita vielä selvittelen.)

  Joukkorahoitus VOI hyvinkin olla luvanvaraista toimintaa, mutta juuri tässä tapauksessa ei ole. Käsittääkseni, jos tuolla olisi Amerikassa tavallinen yhden dollarin Perkki, jossa lukisi ”Voit lahjoittaa hyvää hyvyyttäsi mitä vaan”, niin sitten oltaisiinkin vastiikkeettoman keräämisen maailmassa ja tarvittaisiin rahankeräyslupa.

Trackbacks

 1. Kirjauutiset: Kirjojen joukkorahoitus laitonta? « Kirjakko
 2. Kirjauutiset: Kirjojen joukkorahoitus laitonta? « Kirjasfääri
 3. Joukkorahoituksen vastustaminen johtuu kokemattomuudesta, lyhytnäköisyydestä ja kaikkitietävyyden harhasta | Nordnet Blogi
 4. Suomen verokäytäntö ja joukkorahoitus | Myrskyn sankarit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: