Siirry sisältöön

Peukaloisprinssin hahmot

14/11/2023

Olin Peliviikon kunniaksi Tapanilan kirjastossa vetämässä Myrskyn sankareita. Pelasimme Peukaloisprinssi-seikkailun, koska se on selkeä yhden kerran seikkailu, joka pohjautuu ensisijaisesti tarinankerronnalle ja ongelmanratkaisulle, ja sopii kaiken ikäisille. Siinä on myös kätevät valmishahmot, jotka voi taittaa keskiaukeamalta heti pelattaviksi ja vieläpä tuunata värittämällä ja nimeämällä jokaisen pelaajan makuun sopivaksi.

Pelin lopuksi nämä Anayte Delahayn hahmoista tekemät värityskuvat näyttivät tältä:

Samalla huomasin kirjastovirkailijan kanssa, että kirjastossa olevasta kappaleesta nämä valmishahmot puuttuivat. Ihmekös tuo, sillä nehän tarvitsee pelaamiseen! Muu seikkailuvihko tietenkin säilyy käytössä vaikka kuinka pitkään ja Peukkua pystyy pelaamaan omillakin hahmoilla, mutta olisihan nämä nyt hyvä olla mukana.

Keksimme, että nehän voi laittaa nettiin printattavaksi, joten tässä tulee. Tästä saa suoraan PDF:n, jonka kanssa pitää tosin hieman kikkailla, että saa kaksipuolisen hahmon, jossa oikea kuva ja oikea teksti ovat vastakkain.

Ja tässä samat vielä ihan kuvamuodossa.

Hyviä roolipelihetkiä!

Myrskyn sankarit 10 vuotta

26/07/2023

Kymmenen vuotta sitten olin pahassa pulassa.

Olin vetänyt menestyksekkäästi läpi Suomen ensimmäisen pelijoukkorahoituskampanjan ja lapsille ja aloittelijoille suunnattu Myrskyn sankarit – Suurkuninkaan miekka -roolipeli piti julkaista tunnin päästä Ropeconissa.

Ajatus omakustanteesta oli muuttunut, kun sain Tacticin julkaisijaksi ja sitä myötä levityksen kirjakauppoihin, lelupuoteihin ja tavarataloihin. Kunnon levitys mahdollistaisi uusien pelaajien tavoittamisen.

Olin tehnyt julkaisuesitelmääni varten hienot slaidit ja tuonut pakettiautollisen roolipelejä myytäväksi silloin Dipolissa pidetyille roolipelifestareille.

Entä se ongelma? Vähän ennen julkkarien alkua onnistuin lukitsemaan roolipelilaatikot, promomateriaalit, esitelmän, tietokoneen ja avaimet sinne pakettiautoon.

Muistan edelleen, miten kaikki kävi: Laitoin pakun avaimet rotsin taskuun. Kun oli kuuma päivä, otin rotsin pois ja heitin laatikoiden päälle tavaratilaan. Tarkoitus oli vielä säätää jotain, joten löin pakettiauton peräoven kiinni. Nähdessäni takin jäävän sinne sisään, kauhu nousi nopeasti: Avaimet ovat siellä sisällä!

Ropeconissa kun ollaan, ihmisillä on mitä omituisimpia taitoja. Muutama parkkipaikalla hengaileva tuttu oli harrastanut lukkojen tiirikoimista ja he yrittivät auttaa. Mutta tämä oli liian vaikea pähkinä purtavaksi.

Oli pakko soittaa lukkoseppä ja suostutella heidät pikavauhtia ajamaan Otaniemeen. Odotellessa oli todella rapsakka tunnelma, kun mitään ei voinut tehdä. Mietin, pitääkö koko julkkarit peruuttaa. Onneksi ympärillä oli paljon huvittuneita kavereita vitsailemassa.

Kaikki päättyi hyvin, lukkoseppä avasi auton nopeasti ja vapaaehtoiset auttoivat kantamaan pelilaatikoita saliin, jossa peli oli määrä julkaista. Mitään teknistä läpimenoa en ehtinyt enää pitää, mutta hengästyneenä ja vain silmänräpäyksen myöhässä pääsin julkaisemaan roolipelini.

Myrskyn sankareita on myyty reilut kolmetuhatta kappaletta, mikä on enemmän kuin mitään muuta suomenkielistä roolipeliä vuosikymmeniin. Jotkut niistä ovat varmaan jääneet pölyttymään hyllyihin, mutta toisilla bokseilla ovat kymmenet ihmiset päässeet kokeilemaan roolipelaamista ja jotkut heistä varmasti tulevat tänä vuonna Ropeconiin Messukeskukseen, jossa tarjolla on runsaasti uusia suomenkielisiä roolipelejä.

Sijainti Sauhumetsässä: Nuotiopaikka

26/08/2022

Nuotiopaikka

Ystävällinen on ensimmäinen sana, joka tulee mieleen tästä käytössä kuluneesta levähdyspaikasta. Tämä on ehkä metsästäjien tai rosvojen käyttämä leiri, jossa on kivillä rajattu ympyrä nuotiolle, jota kehystävät puunrungoista tehdyt penkit. Sivummalla on puinen laavu ja suojassa oleva halkopino. Vähän matkan päässä solisee kirkasvetinen lähde. Tämä näyttää hyvältä paikalta syödä eväitä, laulaa nuotiolauluja ja kertoa tarinoita.

Tämä on turvallinen ja rauhallinen lepopaikka, joka ei vaadi hahmoilta mitään erityisiä järjestelyitä. Laavun seiniin on kaiverrettu edellisten vieraiden puumerkkejä.

Nuotiolla leiriin saattaa ilmestyä kilttejä metsän olentoja (niekka, ruotiainen, marjapää, orava, mäyrä, metso…) pyytämään herkkupalaa tai yöllä edelliset asukkaat (rosvot, kapinalliset, metsänvartijat, metsästäjät, korpistaalot, kummitukset…) saattavat palata etsimään petejään.

Viherhuppuja Tarujen aika III -larpista

26/08/2022

Myrskyn sankareiden maailmaan sijoittuvia Tarujen aika -larppeja on pelattu nyt jo neljänä kesänä. Tässä viime vuodelta muutama Myrsky Märijärven ottama kuva pelin viherhupuista.

Eläimiä Myrskyn sankareihin: Peura

11/08/2020

Tässäpä lisää metsästettävää Myrskyn sankareihin!

PEURA

Tyyppi: Iso eläin
Kestopisteet: 25
Tasapaino: 20
Suojaluokka: 12
Nopeusheitto: n20+4
Vastustus: 6
Kohde: Hahmo, jolla on korkein Voima.
Osumaheitto: n20+2
Kriittinen: 19-20
Vahinko: 2n12 tp + n6 kp (pusku)
Taso: 3
Saalis: 5 ruoka-annosta, peuransarvet, peurantalja
Muuta: Tarkka vaisto

Peurat ovat yksi yleisimmistä saaliseläimistä Sauhumetsässä. Niitä on yleensä n4+1 samassa laumassa. Niillä on tarkka vaisto, ja ne pakenevat heti, jos huomaavat jonkun lähestyvän. Jos peura ei pääse pakoon, se yrittää hyökkäyksellään puskea jonkun kumoon ja hypätä tämän yli karkuun. Kun yksi peura haavoittuu, muut lähtevät heti omalla vuorollaan pakoon, mutta hahmot voivat yrittää napata monta samalla kerralla.
Kriittinen osuma osuu suoraan peuran aivoihin. Se kaatuu kuolleena maahan ja sen talja on täysin vahingoittumaton (sen voi myydä kaksinkertaiseen hintaan).
Tarkka vaisto: Kun hahmot lähestyvät peuroja, heidän on hiivittävä hiljaa ja tuulen alapuolelta. Saapuessaan ampumaetäisyydelle hahmot heittävät Vaisto-heiton, ja jos joku saa alle 12, peurat kuulevat, haistavat tai näkevät hahmot, ja lähtevät heti karkuun. Ne hahmot, jotka hiipivät lyömäetäisyydelle, heittävät vielä toisen Vaisto-heiton.
Metsästys: Kaikki metsästykseen liittyvät erikoiskyvyt toimivat myös taistelussa peuroja vastaan. Esimerkiksi Metsästäjä-erikoiskyvyn +5 lisätään peuraa vastaan tehtyihin Vaisto-heittoihin ja osumaheittoihin.

SAALIS
Peuransarvet. Myyntihinta: 15. Ostohinta: 9
Peurantalja. Myyntihinta: 50. Ostohinta: 15

Myrskyn sankarit -larppi elokuussa 2020

28/07/2020

Avatar ry. järjestää nuorille larppaajille Myrskyn sankarit -maailmaan sijoittuvan Tarujen aika II -larpin su 9.8. Helsingin Pukkisaaressa. Tarjolla on niekkoja, aarneja, viherhuppuja ja kotkasotureita, sekä uusina ryhminä merirosvoja ja murroslaisia.

https://tarujenaika.weebly.com/

Ohjelmaan kuuluu taikomista, miekkailua, aarteenetsintää, ennustuksia, kirouksia ja hirviöitä! Sekä sankaruutta, ystävyyttä ja rohkeutta.

Avatar on aikaisemmin järjestänyt suosittuja Velhokoulu-larppeja.

Kiipeäminen

17/03/2020

Niekka auttaa ritaria kiipeämään. Kuva: Marko Laine

Myrskyn sankareihin kuuluu kaikenlainen parkour-henkinen toiminta, mutta kiipeämissäännöt puuttuvat peruspelistä! Olen pitkään suunnitellut jatko-osaa, jossa kiipeämistä kyllä on, joten jaetaanpa säännöt tässä!

Muurin ylitys

Tässä esimerkissä hahmojen on ylitettävä korkea hirsimuuri.

Mitään eläimiä tai isoja tavaroita ei voi kiivetessä ottaa mukaan. Ne on jätettävä muurin juurelle.

Helpointa muurin yli kiipeäminen on päivällä – paitsi jos he yrittävät tehdä sen salassa. Kiipeäminen tapahtuu Tasapainolla ja Ketteryys-heitolla. Kaikkia sopivia loitsuja, erikoiskykyjä ja esineitä kannattaa tietenkin käyttää.

Lisäbonuksia

On yö. Ketteryys-heittoon -4.

Muurin huipulle kiinnitetty köysi tuo kiipeämiseen +4. (Vaatii köyden sekä osumaheiton 14 tai yli.)

Jos on talvi, kiipeämisheittoon tulee -4, koska muuri on jäässä.

Jos hahmot lyövät muurin hirsiin tikareita, kiiloja tai muita metalliesineitä, kiipeämiseen +4.

Hahmolla on painava metallinen haarniska päällään, kiipeämiseen -4.

Jos hahmoja ammutaan heidän kiivetessään, kiipeämiseen -4.

Pelaajat voivat keksiä melkein mitä tahansa. Palkitse se tai rankaise siitä jakamalla bonuksia ja miinuksia.

Voit toteuttaa kiipeämisen ruutupaperilla, jossa on kaksikymmentäviisi ruutua ylöspäin. Ruutu yksi on muurin alareuna, korkein ruutu on muurin harja, johon hahmot yrittävät.

Ota jokaiselle hahmolle jokin pelimerkki – minitaryyri, rusina, lego, noppa tai mikä tahansa pieni esine. Näillä merkeillä voit seurata, miten heidän kiipeämisensä etenee. Kaksi hahmoa ei voi olla samassa ruudussa, joten heidän kannattaa aloittaa vierekkäisistä kohdista. Hahmot voivat kiivetä ylöspäin, alaspäin tai sivulle.

Sitten heitetään noppaa. Ensin jokainen hahmo heittää Ketteryys-heiton eli n20+Ketteryys-bonus.

Tuloksella alle 14, hahmon ote lipeää ja hän on vähällä pudota maahan. Hahmo menettää n8 tp.

Tuloksella 14-19 hahmo kapuaa kolme ruutua, mutta menettää samalla 3 tp.

Tuloksella 20-24 hahmo kiipeää viisi ruutua.

Tuloksella 25 tai enemmän hahmo nousee seitsemän ruutua.

Jos jonkun hahmon tasapaino loppuu, hänen otteensa irtoaa. Tällöin köysi kiristyy muiden kohdalla ja hänen molemmilla puolillaan olevat kiipeäjät saavat -3 kiipeämisheittoonsa. Jos kaikkien hahmojen tasapaino loppuu he putoavat alas.

Jos hahmot putoavat jäälle, maahan tai kadulle, he menettävät yhtä monta kestopistettä kuin viimeisellä kiipeäjällä oli korkeutta. Jos he putoavat kylmään veteen, he menettävät kestopisteitä puolet tuosta määrästä.

Kun ensimmäinen hahmo pääsee 25 ruudun korkeuteen, hänen ei tarvitse enää heittää kiipeämisheittoja. Jos muut ovat köydellä sidottuja, hän voi auttaa heitä kiipeämään, jolloin jokainen voi lisätä kiipeämisheittoonsa tämän hahmon Voima-bonuksen.

Kun kaikki hahmot ovat 25 ruudun korkeudessa, he ovat onnistuneet kiipeämään.

Ropecon 2019 – lisäosista uusi painos!

18/07/2019

Monet ovat pyytäneet Myrskyn sankarien kahdesta rakastetusta lisäosasta uusia painoksia. Ensi viikosta alkaen Hornankattila-seikkailua ja Vihollinen vihollisia -vihkosta on jälleen saatavilla!

Myrskyn sankarien omalla myyntipöydällä Ropeconissa on lisäksi myynnissä muita lisäosia eli Peukaloisprinssi-seikkailua, Raudan laulu -lisuria pelaajille, Rauniotemppelin salaisuus -tarinaa, mukeja, paitoja ja muuta mukavaa. Uutuutena myyntiin tulee niekkatarroja! Toki myös peruspeliä on saatavilla.

Lisäksi myymme Miken kirjoja sekä Velhokoulu-larppeihin liittyviä juttuja. Tule siis moikkaamaan Ropeconin myyntialueelle!

Ropecon järjestetään tänä vuonna Helsingin Messukeskuksessa 26.-28.7. Tapahtuman teemana on mytologia, ja paljon kiinnostavaa ohjelmaa on luvassa. Lauantaina pidetään kolme Velhokoulu-larppeja sekä keskustelu lapsista larpinjärjestäjinä. Myyntialue on auki perjantaina 15-21, lauantaina 10-19 ja sunnuntaina 10-17. Siellä nähdään!

Jatkettu hahmolomake

11/12/2018

Myrskyn sankarit – Suurkuninkaan miekka -laatikossa tulee mukana yksisivuisia hahmolomakkeita, joita voi myös ladata tulostettavaksi näiden sivujen Lisää-kohdasta.

Siinä on kuitenkin yksi ongelma, sillä mitä pidempään seikkailut jatkuvat, sitä enemmän hahmoilla on kokemustähtiä ja erikoiskykyjä, eikä kaikkia välttämättä mahdu merkkaamaan valmiiksi annetuille paikoille.

Kuopiolainen MS-aktiivi Mikael Jokela on ratkaissut ongelman tekemällä hahmolomakkeeseen jatkosivun, jonka hän luovutti kaikkien pelaajien käytettäväksi. Sen voi ladata Lisää-sivulta tai suoraan tästä linkistä.

Kiitos, Mikael!

Peukaloisprinssi saatavilla

27/11/2018

Ropeconissa julkaistiin uusi Myrskyn sankarit -seikkailu Peukaloisprinssi, ja se on ollut jo jonkin aikaa saatavilla roolipelikaupoista.

Outo Hanskatassuniekka pyytää apuasi. Paha noita on muuttanut hänen isäntänsä Ghedosin prinssin peukaloiseksi. Mutta pelastaaksesi prinssin, sinunkin on kutistuttava…

Tämä on sadunomainen seikkailu Myrskyn sankareihin, joka sopii pelattavaksi myös tarinapelinä pientenkin lasten kanssa. Tällöin et tarvitse muuta kuin tämän seikkailun ja roolipelinopat. Mukana on valmiit hahmot, joiden toisella puolella on kaunis kuva pelin aikana väritettäväksi.

Seikkailussa on myös kaksi muuta isommille tarkoitettua pelitapaa, joihin tarvitset Myrskyn sankarit – Suurkuninkaan miekka -laatikon. Normaalissa pelissä seikkailu sopii aloitteleville hahmoille. Vaikeassa pelissä vastustajat ovat pahempia, esteet vaikeampia ja sekä pelaajat että hahmot joutuvat käyttämään kaikki keinonsa pelastaakseen prinssin ja selvitäkseen itse hengissä!

Seikkailun on suunnitellut palkittu kirjailija ja pelintekijä Mike Pohjola.

Kannen on tehnyt Marko Laine, taiton Heikka Valja ja sisäkuvituksesta vastaava Marko Laine ja Anayte Delahay.

Osta vaikka heti Fantasiapelien, Puolenkuun pelien tai Pelikryptan verkkokaupasta!